Hoe kies je een goede boekhouder?
Als zelfstandige ViBS ben je verantwoordelijk voor letterlijk alles in je eigen zaak, ook voor jouw boekhouding. Dat betekent dat je een boekhouder kan inschakelen voor je boekhouding maar dat jij verantwoordelijk blijft voor wat de fiscus aan fouten kan vinden bij een eventuele controle. Jij zal de boetes betalen en dus ook de potten die jouw boekhouder eventueel gebroken heeft (we hopen uiteraard voor jou dat er geen zullen zijn). Het is wel belangrijk om dit in gedachten te houden.
Een goede boekhouder zal je daarentegen geld besparen. Hij zal erover waken dat je de juiste kosten fiscaal kan aftrekken en dat je een juist bedrag aan belastingen betaalt, niet teveel en ook niet te weinig volgens de fiscus. Een goede boekhouder zal ook met jou meedenken en je bijvoorbeeld adviseren bij het maken van investeringen of het aangaan van een banklening.
Heb je een vennootschap? Dan kan je best kiezen voor een accountant want hij is gemachtigd om een ‘accountantsverklaring’ uit te reiken bij de jaarrekening.
Beide beroepen, van accountant en boekhouder, zijn beschermde beroepen. Check in elk geval dat de inschrijving bij een erkend instituut voor boekhouders en accountants in orde is. Geloof het of niet maar er zijn financiële professionals die op de markt aanwezig zijn zonder officiële erkenning. Dit is dus een eerste check om te doen.
Ga eens rondkijken op Google wat je allemaal vindt over de boekhouder of accountant met wie je in zee wil gaan. Kies er best meerdere die je met elkaar kan vergelijken en maak een afspraak om kennis te maken.
Een troef is alleszins om met een financiële professional in zee te gaan die gekend is bij jouw belastingkantoor.
Hoor ook eens bij je collega-zelfstandigen wie zij zouden aanraden en waarom. Referenties van boekhouders en accountants die voor hen succesvol een fiscale controle hebben begeleid, krijgen een streepje voor.
Dit zijn enkele zaken die je kan nagaan tijdens het kennismakingsgesprek:
Check welk type klanten hij/zij heeft: zijn het grote multinationals? Of zijn het eerder kleine zelfstandigen?
Is hij/zij bekend met jouw beroep? Wat vindt hij/zij ervan? En heeft hij/zij klanten in jouw vakgebied?
Werkt hij/zij volledig digitaal? Zal je op elk moment inkijk hebben in het digitaal systeem?
Hoe goed is hij/zij bereikbaar? Kan je er altijd terecht met vragen? Zal hij/zij zelf de contactpersoon zijn of wordt dat iemand anders? Kan die persoon dan ook advies geven?
Werkt hij/zij proactief?
Zijn er besprekingsmomenten? Werkt hij/zij per uur of met een forfait? Wat zit er in die prijs begrepen?
En ja, ook de klik moet er natuurlijk zijn. Je gaat met je boekhouder of accountant meestal een langetermijnrelatie aan dus is het belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit en elkaar kan appreciëren.
Controleer in elk geval regelmatig en in de mate van het mogelijke het werk van je boekhouder. Zijn alle facturen ingeboekt? Werden de juiste afschrijvingstermijnen gehanteerd? Is je btw-aangifte correct? Voel je na een tijd aan dat er toch een haar in de boter is op vlak van begeleiding en uitvoering, aarzel dan niet om te veranderen want zoals je weet ben jij verantwoordelijk voor eventuele gebroken potten.
Succes!
Amy
Lees ook:
De Magie van Virtual Business Support®: Tips voor beginnende administratieve helpers (met een grappige twist!)
Welkom, startende ViBS®! Als jullie klaar zijn om de wereld van spreadsheets, facturen en documentbeheer te betreden, dan zijn jullie op de juiste plek. Maar laten we eerlijk zijn...
Jouw droom bereiken in 5 stappen
Droom je ervan om zelfstandige te worden en van huis uit te werken maar weet je niet hoe? Hier zijn 5 stappen om je droom werkelijkheid te laten worden...
De ideale klant
Wie is jouw ideale klant? Man? Vrouw? Leeftijd? Sector? Profiel? Hoe staat deze persoon in het leven? Dit bepalen is een belangrijke stap.
Occasionally Asked Questions (OAQ's)
Af en toe krijg ik de vraag waarom de kostprijs voor het volgen van een opleiding hoog is.
Occasionally Asked Questions (OAQ's)
Af en toe krijg ik de vraag wat het verschil is tussen de opleidingen van onze academie en andere opleidingen tot VA, virtueel assistent of virtueel professional.
10 tips om jouw selfiekunsten bij te schaven
Een selfie is een fotografisch zelfportret dat je maakt met een smartphone. Iedereen maakt wel eens een foto van zichzelf. Een selfie nemen is daardoor iets heel alledaags geworden. Waar je ook bent, van restaurants, historische gebouwen tot sportstadions.
Hoe beleg je vergaderingen?
Probeer zoveel mogelijk uit meetings te halen, anders is het nu eenmaal tijdverspilling. En we weten allemaal: time is money. Geld kan je altijd bij creëren door iets extra te doen of langere uren te maken maar tijd vervliegt. Eens het weg is, is het weg. Je kan geen tijd bijmaken. Dus het is belangrijk zorgvuldig om te gaan met jouw tijd.
Mijn werkpunt deze week: effectief communiceren
Hoe zorg je er nu voor dat jouw boodschap goed overkomt? Allereerst door jouw communicaties goed te plannen. Dit kan door 1 op 1 besprekingen of teamvergaderingen maar in onze sector vaak telefonisch of via een conference call. Het is dus ook belangrijk de nodige aandacht te besteden aan het type medium dat je gebruikt.
Mentale brillen oftewel selectieve waarneming
Wat is een mentale bril? We zien enkel wat we willen zien en dat beïnvloedt onze waarneming. Onze verzameling van kennis, ervaring en alles wat ons bezighoudt, bepaalt hoe we de werkelijkheid waarnemen, niet alleen wat we zien maar ook wat we niet zien.
Accountant, fiscalist, boekhouder, financiële professional: what's in a name?
Als de cijfers maar kloppen en je zo weinig mogelijk belastingen betaalt, toch? Dat neemt niet weg dat er toch een verschil is tussen een boekhouder en een accountant.
Flexplekken
Een flexplek is een flexibele werkplek waarbij je dus geen vaste werkplek hebt. Deze flexplekken kun je vaak per uur, dagdeel of dag huren. Dit kan in een bedrijfsverzamelpand of coworking locatie. Ik ben ervan overtuigd dat een wisselende werkplek voor meer dynamiek zorgt. Je gaat op verplaatsing, dat geeft sowieso een energieboost.
Als je niet plant… plan je om te falen!
Voor mij was de opstart van mijn eigen bedrijf, in combinatie met mijn toenmalige voltijdse baan in loondienst, een hele klus. Vooral omdat ik het ondernemerschap niet met de spreekwoordelijke paplepel heb meegekregen en alles zelf een beetje moest uitzoeken en in mekaar puzzelen.
Vlog? Vlogger? Vlogging?
Marketing is fun, marketing is business, marketing is art, marketing is too important to be left to the marketing departement,… Hoe dan ook, marketing is hot! Nu ik als ondernemer mijn tocht naar succes aan het uitstippelen ben, is marketing een groot onderdeel van mijn businessplan.
Netwerken in een uniek kader
De voordelen van een groot netwerk zijn dat je waardevolle kennis kan opdoen van experten en niet alleen uit jouw vakgebied. Je creëert zo een brede kijk op het ondernemerschap en verruimt jouw horizon als het ware. Tot slot biedt netwerken ook professionele kansen en opportuniteiten.
Hoe stem jij met je klant af?
Als opdrachtgever kan het eng zijn om werk uit te besteden...
Ben jij een goede ViBS?
Ben jij een goede ViBS?
Is de klant koning?
Je bent net opgestart en daar dient de eerste klant zich aan. Yoohoo!
Als ViBS moet je alles weten en kunnen
Euh… nee. Maar toch denken veel virtuele assistenten en Virtual Business Supports dat...
Welke mindset zoekt een klant in een Virtual Business Support®?
Een ondernemer die beroep doet op een ViBS, doet dat meestal om zijn of haar zaak te doen groeien. Voor meer klanten, een grotere omzet of soms ook om meer vrijheid te creëren voor het gezin. Die ondernemer zoekt daarom iemand die zijn of haar bedrijf begrijpt en ook een ondernemersmindset heeft.
Kan ik als Virtual Business Support® best in bijberoep starten?
Stel: je hebt een job met een goed inkomen. En toch knaagt er iets. Je zou je eigen zaak willen opzetten, je eigen baas zijn om je eigen ideeën uit te werken en je eigen planning op te maken. Maar ja…
Hoe start jij op met een nieuwe klant?
Spannend! Een nieuwe klant heeft je benaderd en het is in kannen en kruiken. Je mag opstarten.
Workation
Als je 1 absoluut voordeel van het werken als ViBS zou mogen opnoemen...
Je diensten helder krijgen met de SOM7® methode
Wat een uitdaging kan zijn als je start als Virtual Business Support is het definiëren van je aanbod...
Enkele netwerktips
Krijg je bij het woord ‘netwerken’ spontaan rode vlekken op je armen en in je hals? Of sta je enthousiast te springen om eraan te beginnen? Zie je het als pure horror om jezelf te begeven in een zaal waar je niemand kent? Of kijk je ernaar uit om mensen te ontmoeten waar je mee kan kennismaken...
Je klant betaalt niet. Wat nu?
Het nadeel van werken met klanten die niet altijd even administratief aangelegd zijn, is dat ze ook niet altijd hun facturen tijdig betalen...
Hoe help jij je klant online zichtbaar te zijn?
Eén van de meest gevraagde diensten voor professionele ondersteuning binnen een bedrijf, is de vraag naar online zichtbaarheid...
Ben jij een klantenfluisteraar?
Bij een eerste afspraak met een potentiële klant, zal je vermoedelijk al even door diens website, social media en alle zichtbare kanalen gesnuffeld hebben...
Mindshift bij de overstap van loondienst naar het zelfstandig statuut
Heb je jaren in loondienst gewerkt en waag je nu de sprong naar zelfstandigheid? Allereerst proficiat! Nu je je eigen baas wordt, zal je genieten van de vrijheid van het zelf ondernemen...
Hoe bouw je een vertrouwensrelatie op met je (eerste) klant?
Als ViBS krijg je van je opdrachtgever inkijk in het reilen en zeilen van zijn/haar bedrijf. Vaak krijg je toegang tot het klantenbestand,...